Un record del regne de Mallorca.

Jaume I té monument a Palma. En les seves disposicions testamentàries, partint el territori del Principat i afegint els comtats del nord a les illes per formar el nou regne de Mallorca, el Conqueridor provoca un afebliment del Principat i crea un conflicte dins la nació que, iniciat el 1276, origina tot un seguit de problemes fins que Pere III, el Cerimoniós, recupera definitivament els comtats del nord el 1344 i reincorpora Mallorca el 1375, un cop mort el rei mallorquí Jaume IV. Aquest mor malalt a Sòria després d’haver envaït el Principat amb una força de només 6.000 mercenaris que arriba fins a Sant Cugat del Vallès però que es limita a accions de saqueig per sobreviure sobre el terreny i, menystingut com amenaça pel seu oncle llunyà Pere III, acaba retirant-se sense haver combatut.

Però hem de recordar que, gràcies a Jaume I, entre 1276 i 1344 hi ha una frontera entre els comtats d’Urgell (Principat) i Cerdanya (regne de Mallorca), que talla l’important camí del Segre. I en aquest context pren molta importància l’aturonada vila cerdana de Bellver, punt estratègic a mig camí entre la Seu i Puigcerdà.

Si les exigències estratègiques demanen que Bellver es fortifiqui, hi ha un altre aspecte important derivat de la situació política: el cobrament d’aranzels. Les fronteres poden obstaculitzar però no esborrar el tràfic de persones i el comerç per una ruta tradicional. A més, els mercaders sempre prefereixen la seguretat proporcionada pel pagament d’uns aranzels moderats al risc inherent a la pràctica del contrabandisme. Cosa que també convé a les administracions que saben actuar amb intel·ligència.

La duana de Bellver avui és un edifici de pedra que ha perdut la funció original però ens recorda el parèntesi representat per l’efímer regne de Mallorca en el trànsit comercial entre els comtats d’Urgell i la Cerdanya.

I si, recordant Jaume II el Just, hi hagués ara punts de control a Caseres, Alcarràs, Almacelles o Salses?

Jordi Peñarroja

Escriptor i fotògraf

Ens agrada la història perquè ens interessa el futur.

Jaume I Mallorca

“Mallorca al Conquistador” hom llegeix encara al monument que Ciutat dedica a Jaume I l’any 1927, en plena dictadura del general Miguel Primo de Rivera. És obra de l’escultor català Enric Clarasó. Fotografia del 2011, de Jordi Peñarroja.

Bellver

Bellver domina el tram meridional del camí del Segre per la Cerdanya. Aquí veiem l’aturonada vila, amb la serralada del Cadí al darrere, en una foto de Jordi Peñarroja, del 2013.

Duana Bellver

Quan la Cerdanya forma part del regne de Mallorca (1276-1344), té frontera amb el comtat català d’Urgell i d’aquest fet en serva memòria l’edifici de la duana de Bellver, que veiem fotografiat per Jordi Peñarroja el 2013.