Es crea per a recaptar i administrar els impostos de Catalunya

L’Auditori municipal de Cervera és a l’actual número 64 del carrer Major. En una placa datada el 1980 i clavada a la seva façana llegim:

En aquest lloc, l’any 1359, durant el regnat de Pere el Cerimoniós, es celebraren Corts Catalanes. Les quals instituïren la Generalitat de Catalunya..

Al segle XIV, el Reial Monestir de Santes Creus té una casa delmera amb l’església de Sant Bernat annexa. És en aquesta església de Sant Bernat on se celebren les Corts d’aquest any, fora de la sessió inaugural. Aquesta església ja no existeix perquè al segle XVII els jesuïtes transformen el conjunt en el Col·legi de Sant Carles, ara seu de la Residència Mare Janer, tot i conservant la façana de Sant Bernat, amb modificacions.

L’església dels jesuïtes ha esdevingut Auditori Municipal i és molt més gran que l’enderrocada de Sant Bernat, l’espai de la qual engloba. És exactament l’indret on s’institueix la Generalitat com una estructura d’Estat, anomenada llavors la Diputació del General (General, aquí, significa els tres braços aplegats en Corts), organisme creat amb la precisa finalitat de recaptar i administrar els impostos de Catalunya.

És clar que Catalunya és un Estat el 1359 i pot fer i desfer en política, fiscal i de qualsevol mena. I cal recordar també que aquest 1359 som enmig de la guerra dita dels dos Peres, la primera guerra provocada obertament per Castella contra Catalunya.

Després la seva fundació, la Generalitat evoluciona ràpidament, amplia les seves funcions i aviat esdevé el Govern de Catalunya i la garantia del respecte a les Constitucions de Catalunya. Ho demostra a bastament en la llarga guerra (1462-1472) contra Joan II. Però cal remarcar i recordar que, d’entrada, la Generalitat és el màxim organisme fiscal del país. El poder ve del diner.

Malgrat les atzagaiades de la història, als segles XV, XVI, XVII i XVIII fins a la fi de la guerra de Successió, Catalunya és manté com a Estat independent dins de la Confederació primer i després, a partir de Carles I, com a part sobirana de l’anomenada Monarquia Hispànica. Per això, a les Corts de 1702, celebrades al convent de Sant Francesc de Barcelona en temps del breu regnat de Felip IV de Borbó, queda formalment establert que:

La nació catalana és la reunió de pobles que parlen l’idioma català. El seu territori comprèn: Catalunya amb els comtats del Rosselló i la Cerdanya, el Regne de València i el Regne de Mallorca…

I també afirma que El Principat de Catalunya és lliure i independent, o sigui que no dóna comptes a ningú dels seus impostos ni de com els administra.

Jordi Peñarroja

(Text extractat del capítol 1 del llibre Indis i negres catalans, Bcn 2014)

Ens agrada la història perquè ens interessa el futur.

La nau lateral de l’església dels jesuïtes a Cervera ocupa l’espai de la cistercenca Sant Bernat.

El carrer medieval de Sant Bernat de Cervera, ara carrer de les Bruixes.

Una còpia a mida natural de l’Acta de Cort de 1359 decora una paret de la recepció de l’Arxiu Comarcal de la Segarra, a Cervera.