El Memorial 1714 ple a vessar.

Cinc germanes i un germà, un aplec d’amics, molts companys de feina de l’institut, amb l’afegit d’una colla de coneguts i fins alguns tafaners interessats de plomall estarrufat… Tot plegat, un munt de gent que ha desbordat la capacitat de la seu del Memorial 1714 per oferir comoditat a l’assistència a l’acte en record de Toni Muñoz, soci de l’entitat, el dilluns 2 de juliol del 2018.

Tanta i tan variada concurrència s’explica perquè en Toni ha estat un autèntic mestre amb un especial sentit de l’humor. Així havent estudiat física esdevé un professor de matemàtiques que acaba sabent-ne tant de la història d’aquest país, que n’aclareix alguns capítols amb les seves investigacions i descobertes. I combinant tot aquest saber amb un tarannà bonhomiós que sovint amaga sota un capteniment de senzillesa la fermesa d’una voluntat que pot arribar a l’obstinació.

A l’acte hi ha oradors a qui pertoca parlar d’en Toni Muñoz amb micro i amplificador. Només són quatre i cal agraïr-los la brevetat: Jordi Miravet, president del Memorial 1714; Josep Catà, que entre altres coses va escriure amb ell cinc llibres d’història; Albert Sánchez Piñol, novel·lista assessorat històricament per en Toni; i el Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, que quan se’l coneix només com l’escriptor, editor i activista Quim Torra te una llarga relació intel·lectual i patriòtica amb Toni Muñoz.

Després dels parlaments “oficials” i el cant d’Els Segadors es tanca el micro, s’apaga l’amplificador i tothom pot dir la seva. Com sol passar a funerals i actes d’homenatge, les converses són de poca gent i tema divers. Però en moltes en Toni segueix essent el tema. I és que en Toni Muñoz segueix sent molt Toni Muñoz i, poc o molt, amb la seva mort tots hem perdut.

I quan les converses esllangueixen, es desen les cadires i ja no es parla d’en Toni, a la seu del Memorial 1714 el silenci esdevé opressiu. La seva absència embolcalla l’espai.

Jordi Peñarroja

Escriptor i fotògraf

Ens agrada la història perquè ens interessa el futur.

Els sis germans d’en Toni Muñoz, vinguts expressament a Barcelona per ser presents en aquest homenatge al seu germà.

Josep Catà, que ha escrit cinc llibres en col·laboració amb Toni Muñoz.

Sánchez Piñol recorda l’escriptura de les seves novel·les, amb l’assessorament històric de Toni Muñoz.

El M.H. President Joaquim Torra en el seu parlament elegíac del personatge evoca també la llarga relació intel·lectual i patriòtica entre Toni Muñoz i Quim Torra.

Jordi Miravet, president de Memorial 1714, clou l’acte convidant els assistents a cantar Els Segadors.

El cant d’Els Segadors.

Totes les fotos recullen moments de l’acte en record a Toni Muñoz, el dia 2 de juliol del 2018 a la seu del Memorial 1714, i són de Jordi Peñarroja.